dimarts, 19 de maig del 2009

Messi i Iniesta, dos exemples de res



Messi i Iniesta, dos jugadors que són valorats com a superherois i que resulten intocables. Però aprofito l'avinentesa d'aquesta carta -que reprodueixo a continuació- per comentar el que fa molt de temps que penso d'aquest parell. I és que no hi ha dret que estant a Catalunya des d'adolescents i havent triomfat gràcies a les seves innates qualitats esportives, d'acord, però també -i molt primordialment- gràcies al Barça i a la formació i mitjans que els hi ha posat a l'abast, cap dels dos no digui una sola paraula en català.

Això només s'explica des de la més supina ignorància o dels del més fastigós dels prejudicis (o per la barreja d'ambdós). Que l'Iniesta digués que dedicava la victòria del Barça al Real Madrid "a Barcelona y a España" n'és un clar indicador. Poden ser grans jugadors però res més que això. A mi, particularment, em fan bastant fàstic (i pena). Per això, poc els tinc com a herois (només faltaria que tingués a dos colons com a herois!). Per tenir-los-hi haurien de saber fer alguna cosa més que donar puntades de peu a una pilota. Tampoc caldria que fessin proclames independentistes, només que s'interessessin i parlessin la llengua del país gràcies al qual han arribat a ser el que són. Fet que, alhora, representaria respectar els socis i aficionats.



MESSI I INIESTA, DOS HEROIS QUE NO PARLEN EN CATALÀ

19.05.2009 - 07:34 "Gols en català"

JOSEP LLUÍS MICÓ


Què passaria si dos dels nous salvadors de la pàtria, dos dels baluards contra la perniciosa invasió espanyola, referents pel nostre jovent, herois que figuraran en els llibres d'història catalana que s'escriuran en el futur, és a dir, Lionel Messi i Andrés Iniesta, no fossin futbolistes, sinó paletes, cambrers, mecànics, infermers, pastissers o aturats que busquen feina a qualsevol població del territori enmig d'una crisi aguda?


Doncs que, molt probablement, un gran percentatge dels ciutadans que actualment els idolatra, els exigiria que s'integressin plenament a la nostra societat, començant perquè fessin servir de manera habitual la nostra llengua per expressar-se. Messi, nascut a l'Argentina, complirà el mes vinent 22 anys. Va arribar a Barcelona amb 13 i, des de llavors, qualsevol català (del Barça, és clar) el considera "un dels nostres" (i, a més a més, dels bons). El mateix es pot dir d'Iniesta, d'origen manxec, el qual acaba de fer 25 anys i resideix al país, com el seu company d'equip, també des dels 13. Però, com que hi ha disculpes per a tot, és fàcil excusar-los argumentant que ells parlen l'idioma universal dels gols.


Informa: DIARI DE GIRONA
La notícia l'he tret de Ràdio Catalunya.

3 Comments:

At 11:20 p. m., Anonymous Tresinores said...

Exacte. Son bons els aplaudim... però haurien d'estar molt ( i molt) agraits al Barça i a tot allò que ho fa possible. L'us del català per part de jugadors que han vingut de fora seria la millor campanya promocional possible entre tota la gent que viu aquí i encara no el parla. Si no parlen en català, ells mateixos es posen en el rol de mercenaris, i res mes.

 
At 3:02 a. m., Anonymous Anònim said...

.cat Primer dir-te que la teva WEB es Grandiosa. Mercès per compartir amb nos els teus amples coneixements. Llàstima que no aposes mes a en Bilbeny sou un parell de fenòmens. Es una real llàstima. Ara al tema... En la celebració de la Xam pions al Camp Nou vaig veure dos reaccions vers la Senyera molt il·lustratives al meu semblar. (Les Imatges romandran sempre) I podem donar a l'Hiniesta; com a un mes que possible detractor del Català i Catalunya. (en el meu punt de vista) I a Messi potencialment lo contrari. En les imatges es veu que pràcticament tire per terra Hiniesta nostra senyera . la veu a terra i la deixa allí Peró mes de una volta, a lo llarg del espectacle. Novament Hiniesta es veu que s'ho mire i es tomba. (com diu el poema mal gallardó li dono Deu). L'Atra escena (això passe amb mes de una hora de imatges i temps Lionel per dos voltes a la nit recull la senyera i despres jugue amb els altres. a la segona volta que esta per terra ...La torna a plegar amb tendra cura la plega, amb estima diria jo. I desprès per tota la resta de la nit la dugué amb ell primer a ses mans desprès posada (recordem que Messi dentra al camp sense cap senyera i surt amb la Senyera I la Senyera que avie tirat Hiniesta. La acció de Messi fou com si estes pensant per si mateix que fer amb la Pàtria que s'el estima a ell i el seu símbol es a terra i que l'empara guant ple de lesions, ningú mes confia amb ell sols que el Barça). Lo que passara en el de-vindre i les pressions que tindran no ho se, però si, se; que Messi te una anima generosa i Galana. I li desitjo tota la sort del Mon. Tant entre nos com a la Patagònia. Per mi les accions de Lionel Messi. Foren lo mes tendre emotiu i gentil que vaig veure aquella memorable nit.
Almogàver

 
At 4:20 p. m., Blogger Setembre Negre said...

Companys,

D'entrada vull demanar-vos que em dispenseu la meva tardança en respondre-us.

Tresinores,
Has resumit molt bé la idea -o sensació- que volia transmetre en aquest post. De vegades em costa ser concís i tu ho has clavat.

Anònim (Almogàver),
D'entrada vull donar-te les gràcies per la teva generositat vers aquest modestíssim blog.

Suposo que devies gaudir de valent assistint a la festa de celebració de la Champions al Camp Nou! M'agradaria poder compartir amb tu les valoracions sobre en Messi. El temps ho aclarirà.
M'agradarà que em diguis quin és el poema que diu "mal gallardó li dono Déu".

Pel que fa a la presència de la Història dels Països Catalans al blog t'he de dir que m'agradaria que aquesta hi fos molt més alta. M'ho vaig passar molt bé poreparant el post sobre la guerra de Successió al País Valencià. Penso que la divulgació històrica és molt important i tot i que m'agrada molt de publicar-ne -i teòricament junt amb la reflexió sociolingüística és un dels propòsits d'aquest blog- la realitat és que prepararar-los porta temps, i no se si és que sóc curt de jornal però sempre em manca temps per fer el que voldria.
Ja fa temps que vull inagurar un nou apartat d'enllaços dedicat a la nostra Història i enllaçar-hi pàgines i documents interessants.

Aprofito també per dir-te que vull fer un petit article sobre els orígens del pensament imperialista castellà a l'època Medieval i, sobretot, a la Moderna (no és casualitat que PsoE, PP i IU siguin igual d'espanyolistes i centralistes). Com que m'hi acabo de comprometre públicament, així serà la manera que el faci! (Encara tardaré una mica, però).

Moltes gràcies per les vostres aportacions!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home