dimecres, 25 de març del 2009

Informacions vàries



Necessitem la teva ajuda: quins jocs i joguines tens que incorporin el català?


A través del seu web la Plataforma per la Llengua ha posat en marxa un qüestionari titulat "Quins jocs i joguines tens que incorporin el català?" en què demana als seus socis i col·laboradors que omplin una enquesta per engruixir el catàleg de jocs i joguines que es troben en català al mercat. Doneu-nos un cop de mà i expliqueu-nos quines joguines teniu en català. Ompliu l'enquesta a www.plataforma-llengua.cat/joguinesenquesta!


Gràcies a la vostra col·laboració, la Plataforma per la Llengua i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) podran completar el catàleg de jocs i joguines en català que el CPNL publica des del 2000. En aquest sentit, qualsevol joguina o joc (robot, nina, joc de taula, vehicle, etc.) que parli en català o incorpori el català en l'etiquetatge, embolcall o instruccions, o en les característiques del joc o joguina, és susceptible de formar part d'aquest catàleg.



Navegador d'Internet configurat en català


Òscar del Pozo Triscon, actualment enginyer de Google a Irlanda, i antic col·laborador de Softcatalà, ens va fer saber la importància de tenir el navegador configurat en català, durant la celebració del 10è aniversari de Softcatalà, el passat divendres 3 d'octubre al Museu d'Història de Catalunya.


Ens va explicar que l'any passat a Google van engegar una iniciativa per oferir els seus productes més populars en les 40 llengües més parlades a internet; el català va entrar-hi però molt just. Un dels criteris que fan servir per a Google per saber quin és l'idioma preferit dels usuaris és l'idioma configurat al navegador.


Per tant, la conclusió és simple: si volem comptar a internet, una de les coses que podem fer i que són 5 minuts és assegurar que l'idioma predeterminat del navegador és el català. Compte, es pot tenir els menús en català i no tenir el català com a llengua predeterminada del navegador.


Per assegurar-vos que teniu el català com a llengua predeterminada del navegador cal fer:

- Si feu servir l'Internet Explorer:

Eines > Opcions d'Internet > General > Llengües > Afegeix > Català. Un cop fet això cal posar el català a dalt de tot amb el botó corresponent.

[Comprovat amb Internet Explorer 6.0]

- Si feu servir el Firefox versió 3.0.x:

Eines > Opcions > Contingut > Llengües > Trieu > Afegeix una llengua > Català > Afegeix > Mou amunt

[Comprovat amb Firefox 3.0.5]

- Si teniu la versió 2.x del Firefox:

Eines > Opcions > Avançat > General > Llengües > Trieu > Seleccioneu una llengua per afegir > Català > Afegeix > Mou amunt

[Comprovat amb Firefox 2.0]

- Si teniu el nou Chrome de Google:

"Personalitza i controla" > opcions > Intermedi > Canvia la configuració de tipus de lletra i idioma > Idioma > Afegeix (seleccioneu català i poseu-lo en la primera posició si teniu més d'un idioma configurat)

[No comprovat]

Observació: En diferents sub-versions de cada navegador podria haver-hi petites variacions en la seqüència de menús i ordres, però sol ser força fàcil trobar-hi el camí correcte.


Resum del Correllengua 2008 a Catalunya Nord

http://www.66tv.fr/index.php?option=com_content&task=view&id=177&Itemid=43


La Franja de Ponent: crònica d’un genocidi lingüístic i cultural

Més de 30 anys després de la mort del dictador i de 24 dels acords per a la normalització del català a què es comprometeren els representants de la Diputación General de Aragón en la Declaració de Mequinensa, la realitat és que a l’Aragó el català segueix sense estar-hi reconegut oficialment. De fet, a l’estatut aragonès ni tan sols s’hi reconeix el nom de la llengua que es parla a la Franja. Paradoxalment sols s’hi reconeix el castellà i s’hi negligeixen les dues llengües que històricament s’hi han parlat: l’aragonès i el català (“las diversas modalidades lingüísticas de Aragón gozarán de protección como elementos integrantes de su patrimonio cultural e histórico”).

[article complet]