dissabte, 19 de juliol del 2008

Campanyes. Presentació del manifest i vídeo "El català, llengua comuna" (i II)


ES PRESENTA EL MANIFEST I EL VÍDEO «EL CATALÀ, LLENGUA COMUNA»

Ampli reconeixement civil i institucional al treball de la xarxa d’associacions de persones immigrades i de suport als nouvinguts. El manifest “El català, llengua comuna” destaca la importància del català com a element d’inclusió i cohesió social.

Barcelona, 17 de juliol del 2008.- La xarxa associativa de la immigració, formada per vint-i-tres associacions han presentat l’edició del manifest “El català, llengua comuna” i del vídeo que difon aquest missatge. La presentació ha servit com a cloenda de curs d’aquesta xarxa d’associacions, que des de fa quatre anys organitza una sèrie d’activitats durant la diada de Sant Jordi, a Barcelona.

La presentació, celebrada a la sala d’actes de l’Ateneu Barcelonès, ha estat presentada per Miquel Strubell i ha comptat amb els parlaments de: Abdou Mawa Ndiaye (president de l’Associació Catalana de Residents Senegalesos), Josep-Anton Fernàndez (portaveu de la Comissió de nous parlants de la Plataforma per la Llengua), Àlex Hinno (Comunitat Palestina de Catalunya). A continuació s’han llegit fragments del manifest “El català, llengua comuna”, per part d’Elsa Oblitas (Centro Boliviano-Catalan) i Kangyun Xiao (Associació d’Estudiants i Investigadors Xinesos de Catalunya). El pròleg del Manifest, signat per la darrera guanyadora del Premi Ramon Llull de novel·la, Najat El Hachmi, destaca la importància d'utilitzar la llengua del país amb les persones nouvingudes com a forma de reconeixment mutu i de no exclusió.

Finalment s’ha projectat el vídeo “El català, llengua comuna”, que és un resum de les activitats realitzades per aquesta la xarxa d’entitats durant la diada de Sant Jordi del 2008 i que compta amb entrevistes i imatges d’actuacions. Posteriorment a l’acte, s’ha servit un pica-pica a l’entrada de Carruatges de l’Ateneu Barcelonès.

La Presentació ha comptat amb la presència d’autoritats públiques i representants de la societat civil, com per exemple: Ernest Benach, president del Parlament de Catalunya; Jordi Pujol, president de la Generalitat de Catalunya (1980-2003); Joan Puigcercós, secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya; Francesc Homs, Carles Puigdemont i Pere Aragonès, diputats al Parlament; Joan Tardà, diputat al Congrés per ERC; Oriol Amorós, secretari per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya; Bernat Joan, secretari general de Política Lingüística; Josep Gonzàlez-Cambray, adjunt al secretari per a la Immigració; Alba Castellví, Vice-secretària general de Política Sectorial d’ERC; Enric de Vilalta, Coordinador de l'Àmbit de política lingüística d'ICV; Ferran Mascarell, Vicepresident 1r. de l’Ateneu Barcelonès; Francesc Cabana, Vicepresident 2n. de l’Ateneu Barcelonès; els membres del Consell Consultiu de la Plataforma per la Llengua Albert Manent, Isidor Marí, Fèlix Martí (president de l’Opinió Catalana), Jordi Porta (President d’Òmnium Cultural) i Miquel Strubell; Agustí Colominas (President de la Fundació Trias Fargas), Àngel Colom i altres representants d’entitats i de la societat civil catalana.

Enllaç al vídeo:
http://www.youtube.com/user/PlataformaxLlengua
Enllaç al manifest:
http://www.plataforma-llengua.cat/doc/manifest_santjordi08.pdf


Entitats convocants:
Asociación de Mujeres Ecuato-guineanas E'Waiso Ipola
Asociación de Profesionales Bolivianos en Barcelona (APBB)
Associació Catalana de Residents Senegalesos
Associació d'Amics del Poble Marroquí (ITRAN)
Associació d'Estudiants i Investigadors Xinesos de Catalunya
Associació de Dones Amazigues Tamettut
Associació de Tallers Afrocatalans (ATAC)
Associació de Treballadors Pakistanesos
Associació de Treballadors Immigrants i Marroquins de Catalunya (ATIMCA)
Centre Cultural Islàmic Camí de la Pau
Centro Boliviano-Catalán
Comunitat Palestina de Catalunya
Cornellà Sense Fronteres (membre del grup Agraw Amazic N Katalunya)
El Mirador dels Immigrants
Els Altres Andalusos
Espazo Galego dos Països Catalans
Federació d'Associacions Americanes de Catalunya (FASAMCAT)
Federació d'Entitats Bolivianes a Catalunya (Fedebol)
Federación de Entidades Ecuatorianas en Catalunya (FEECAT)
Llactacarú (Asociación de Inmigrantes Ecuatorianos en Catalunya para la
Solidaridad y la Cooperación)
Plataforma per la Llengua
Rede.cat
Veu Pròpia


Font: Plataforma per la Llengua





18/07/2008 · Barcelona Ahir al vespre, la Plataforma per la Llengua amb 23 associacions de persones immigrades i organitzacions de suport varen presentar el manifest i el vídeo "El Català, llengua comuna". L'acte, celebrat a l'Ateneu Barcelonès, va ser especialment emotiu ja que diversos representats de comunitats d'immigrants, coautors del text, van exclamar la seva voluntat de no ser discriminats de viure en català per formar part de la societat amb normalitat i algun dia poder deixar de ser de facto immigrants.


Abdou Mawa Ndiaye, president de l'Associació Catalana de Residents Senegalesos, va explicar que "parlar no és només traduir sinó expressar" i que per als immigrats "aprendre el català és una manera més forta de reivindicar el seu seient a la societat i expressar el seu vincle emocional amb Catalunya". El senegalès va destacar la importància del manifest presentat, en el que han estat quatre anys treballant, perquè és una eina on és denuncia que "no parlar en català a un immigrant és una segregació" i que, per tant, el "manifest és, en aquest sentit, una reivindicació social, som gent que volem viure a Catalunya i construir aquest ideal de societat".

Josep-Anton Fernàndez, d'origen castellà i de la comissió de nous parlants de la plataforma, va destacar que "hem oblidat que som un país d'immigrants i que això no és un fenomen recent ni petit" sinó que es remunta a l'edat mitjana, i que "aquest és el fet diferencial que ens uneix". I, va afegir, "tenim un instrument fantàstic, increïble per fer que la gent que ve de fora si ho vol es pugui integrar, i parlo per experiència", va puntualitzar. Però, va concloure, "vull demanar paciència, insistència i persistència a la societat catalana, perquè una llengua no s'aprèn d'un dia per l'altre" i cal valorar l'esforç de qui l'aprèn i ajudar-lo a usar-la.

Alex Hinno, de la Comunitat Palestina de Catalunya, també va valorar l'esforç que representa adquirir una llengua nova i va afegir que "el manifest és també una reivindicació social perquè si un immigrant en lloc de tenir una jornada de 12h, té la seva jornada de 8h, pot dedicar-ne dues al dia a aprendre català".

L'acte el va moderar Miquel Strubell, lingüísta, fill de mare catalana i pare anglès; i va concloure amb el visionat del breu reportatge sobre els actes de Sant Jordi 2008 de la plataforma al voltant del manifest; concerts i activitats per a petits i grans, defensant "el català, llengua comuna".


Al final, Strubell va subratllar que "aquest ha estat un acte en positiu, no hem atacat a ningú. Ha sigut un acte a favor de la tolerància, la llibertat personal i col·lectiva".


A l'acte i varen assistir Ernest Benach, president del Parlament de Catalunya; Jordi Pujol, expresident de la Generalitat de Catalunya; Joan Puigcercós, secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya; entre d'altres personalitats i intel·lectuals com Ferran Mascarell, de l'Ateneu Barcelonès; els membres del Consell Consultiu de la Plataforma per la Llengua, Albert Manent, Isidor Marí, Fèlix Martí -president de l'Opinió Catalana-, Jordi Porta -President d'Òmnium Cultural- i Agustí Colominas, President de la Fundació Trias Fargas i Àngel Colom, entre d'altres.

Font: Tribuna Catalana