dijous, 15 de maig del 2008

Campanyes. Si us plau, parla'm en català



La Plataforma per la Llengua posa en marxa la campanya “Si us plau, parla’m en català” en la qual diversos nouvinguts demanen als catalans que ens hi adrecem en la nostra llengua



"Si us plau, parla'm en català" és el lema que dóna nom a aquesta campanya, que pretén sensibilitzar els catalans de la necessitat de no canviar d'idioma davant els nouvinguts i donar a la llengua catalana un paper d'inclusió i cohesió social. La campanya, que impulsa la Plataforma per la Llengua i amb la qual col·laboren el Consorci per a la Normalització Lingüística i la Fundació Jaume Bofill, es presenta demà dijous 15 de maig a les 7 del vespre amb un acte que tindrà lloc a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic.



Cal desvetllar consciències i deixar clar als catalans que és molt important per a les persones nouvingudes que ens hi relacionem en català. L'actitud de canviar de llengua quan parlem amb aquestes persones els afecta negativament. Amb aquest hàbit lingüístic privem els nous catalans d'accedir al nostre àmbit cultural posant la barrera més severa perquè deixin de ser estrangers a casa nostra: la llengua. Aquests són els objectius de la campanya, el tret de sortida de la qual es donarà demà a les 7 del vespre, amb un acte que tindrà lloc a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic. L'obertura de l'acte anirà a càrrec de Josep M. Vila d'Abadal, alcalde de Vic. A continuació parlaran Dolors Solà, directora del Centre de Normalització Lingüística d'Osona; Miquel Strubell, sociolingüista i membre del Consell Consultiu de la Plataforma per la Llengua; diverses persones que no tenen el català com a llengua pròpia però que el parlen habitualment, entre les quals el sociòleg Miguel Fernández, els directius Roland Druot i Yoshiyuki Matsuoka, Bojan Krikrik (pare del futbolista) i les escriptores Najat el Hachmi i Laila Karrouch. Tancaran l'acte el periodista Francesc Escribano i Josep M. Vila d'Abadal.



La campanya "Si us plau, parla'm en català" es difondrà arreu de Catalunya a través de 90.000 postals en què surten diverses persones nascudes fora de Catalunya o nouvinguts que demanen als catalans que els parlem en català i on expliquen la seva bona experiència a l'hora d'haver adoptat el català com a llengua habitual de comunicació. Les postals són consultables a la pàgina web http://www.parlacatala.cat./



A la campanya ja s'hi han adherit més de 150 entitats i institucions de l'àmbit nacional i comarcal de Catalunya, entre les quals destaquen el Col·legi de Metges de Barcelona, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, Comissions Obreres de Catalunya, la Federació d'Associacions Americanes de Catalunya, Òmnium Cultural, la Universitat de Barcelona i la Universitat de Vic.

Etiquetes de comentaris: ,