dilluns, 19 de novembre del 2007

Mossèn Josep Armengou Dalmau. Reflexions.


No salvarem Catalunya pensant en espanyol. Totes les solucions per als nostres problemes que ens puguin venir d'Espanya seran això: Solucions espanyoles. Podran perjudicar-nos o afavorir-nos més o menys, però de cap manera no seran mai la nostra solució.

Catalunya fou històricament una creació europea i tots els esforços dels traïdors de torn que han volgut ajupir-se al dictat carpetobetònic, no han pogut ofegar aquesta nostàlgia dels orígens que alhora ens tortura i ens dóna esperança. Espanya se'ns ha mostrat sempre com l'anti-Europa. Volem retornar a les fonts, per poder caminar folgadament vers el nostre destí.

Al fons del fet diferencial de Catalunya amb Espanya, hi ha l'africanisme espanyol i l'europeisme català. Ja ens ve dels orígens i perdura encara avui. Endogalada per l'africana Espanya, Catalunya ha patit sempre i ara més que mai, l'enyorament d'Europa. Espanya ens ha separat violentament del nostre destí.

Una Catalunya antieuropea seria tan antihistòrica, com una Catalunya antidemocràtica.

El regionalisme europeu dels nostres dies no neix d'una nostàlgica enyorança de l'Edat Mitjana, sinó de la problemàtica econòmica i humana d'avui.

I no es tracta pas solament -també això- d'un desig d'eficiència i d'organització, sinó d'una aspiració humana a la llibertat i a la independència, a les quals l'home no pot renunciar mai.
No es tracta, per tant, solament d'un fenomen econòmic i administratiu, sinó sobretot d'una aspiració política i humana.

No restem en la inactivitat esperant temps millors. Tots els temps són els millors.


Fragments extrets Nacionalisme català, 1974.

Etiquetes de comentaris: