dimarts, 19 de setembre del 2006

No volem més colonitzadors! Eto'o i tota la immigració: òbviament uns drets però també uns deures

Avui al programa "Els millors anys de la nostra vida" de Catalunya Ràdio de Bernat Soler (23 h.)entrevistaran el sr.Eto'o.
Feu arribar les vostres queixes a:millors@catradio.cat
Per cert, sabeu amb quina llengua li faran la entrevista? ;-)

PROU DE RACISME! ETO´O ES NEGA A RESPONDRE EN CATALÀ I VOL QUE LI FACIN LES PREGUNTES EN CASTELLÀ

Tornem-hi que no ha estat res!
El jugador del Barça Samuel Eto'o es va negar a respondre a una pregunta en català d'una periodista de Catalunya Ràdio després del partit entre el Racing de Santander i el FC Barcelona. En l'espai El Vestidor -que retransmet l'emissora pública amb Joaquim Maria Puyal al capdavant- la redactora Rut Vilar es va adreçar al jugador blaugrana en català. Eto'o va demanar a la periodista que li preguntés en castellà, però, quan ho va fer, tampoc li va agradar la pregunta i va marxar abans de contestar-la.Samuel Eto'o fa vuit anys que juga en equips de territoris de parla catalana. Va estar quatre temporades al Mallorca, una a l'Espanyol i les tres darreres al FC Barcelona. Tot i així, un periodista del programa va explicar en antena que "Eto'o sempre demana que se li facin les preguntes en castellà". Rut Vilar ha destacat que s'adreça en català a tots els jugadors de la primera plantilla blaugrana llevat d'Eto'o i Gudjohnsen, que acaba d'aterrar. El periodista d'El Vestidor, Carles Domènech, considera que la imatge negativa de la jornada ha estat "sens dubte demanar una altra vegada que li facin la pregunta en castellà una altra vegada després dels anys que ha viscut a Mallorca i els anys que fa que viu a casa nostra". "És increïble -afegeix tot seguit- com Eto'o encara demana que li facin preguntes en castellà". "Comença a ser molt més greu i perd molt dels avantatges que té Eto'o amb comentaris d'aquest tipus".

PUYAL " NO SAP NO CONTESTA"
Joaquim Maria Puyal va preferir explicar una anècdota del Canal Real Madrid Televisión abans de comentar l'actitud envers el català de Samuel Eto'o, que va exigir a la redactora de Catalunya Ràdio, Rut Vilar, que li fes les preguntes en castellà. Just després de l'incident, el cap d'esports de Catalunya Ràdio, Ricard Torquemada, va assegurar que "és habitual que (Eto'o) demani el castellà". Puyal es limita a preguntar a un col·laborador: "Saps què he fet aquest matí a l'hotel?". "He vist el Canal Real Madrid Televisión, és diumenge, estava tranquil", explica. El periodista explica que ha vist "un mestre d'un institut de Lloret que, a la classe de matemàtiques, explicava una trajectòria parabòlica aprofitant un gol de Beckham".

MAS
El cap de llista de Convergència i Unió, Artur Mas, creu que Samuel Eto'o hauria de demanar perdó, després que ahir va respondre amb un estirabot a la periodista de Catalunya Ràdio Rut Vilar, que li va demanar declaracions en català, segons ha afirmat en el programa L'oracle de Xavier Graset.(Set/2006)

N.de la R.
Ja fa temps que vam denunciar el racisme d´aquest jugador envers el català, ell que tant es preocupa del racisme que afecta al color de la pell. Hem de continuar tolerant les sortides fora de to d´aquest nen malcriat?Ja sabem que a molts barcelonistes els la bufa. Però a nosaltres no. No havíem quedat que els jugadors del Barça havien de ser respectuosos amb la llengua i cultura del país? Ja sabem que això donarà pas a una gran polèmica. Preparem-nos a sentir tota mena de bajanades.No importa. Cada cop que surt un conflicte d´aquesta mena a la llum pública s´evidencia un cop més l´anormalitat de la nostra situació. Oi que a Espanya ningú no gosaria dir que vol ser preguntat en anglès?

Que surti el conflicte ja és del tot positiu. Vivim en un país ocupat i en ocasions gairebé tothom ha de fer servir la llengua de les criades per força. Amb tot, cal tenir sempre un roc a la faixa i fer-lo servir quan cal. Per exemple, en aquest cas. També volem felicitar els companys de Catalunya Ràdio per la decisió de reguntar sempre en català. Si en ocacions no els hem pas estalviat pals també s´ha de reconèixer el mèrit d´aquesta decisió de parlar sempre en català que no és pas fàcil.
Tot i que ara mateix és gairebé impossible cal tornar a posar el tema en primer lloc: cal que el Barça s´entreni en català. No és aquesta la llengua pròpia de Catalunya i del club? No seria un gran avanç per a la normalització que el Barça s´entrenés en català? No seria millor això que perdre el temps en campanyes absurdes?
Mentrestant, cal queixar-se al Barça. Que el jugador demani perdó i que sigui multat si s´escau. I si no és possible l´esmena, bon vent i barca nova. No volem punyals--que ningú no es confongui amb "puyals"--encara que siguin d´or dins del nostre club.
Podeu escriure a : oab@club.fcbarcelona.com
Prepareu-vos per la polèmica. A veure si en treiem algun fruit pràctic. Per llogar-hi cadires!

ETO´O INTENTA ARA JUSTIFICAR-SE
Eto’o va voler matisar ahir la polèmica que s'ha aixecat després de l'incident que es va viure a l'acabar el partit davant el Racing de Santander. El davanter camerunés va aprofitar la trucada del Diari Sport per puntualitzar que mai va voler menysprear la llengua catalana i que si va demanar que li parlessin en castellà era perquè no havia escoltat bé la pregunta en qüestió: “La periodista estava a la meva esquena i no vaig escoltar bé el que em va dir, per això li vaig demanar que em parlés en castellà perquè no vaig entendre la pregunta. Hi havia molt soroll en la sala de premsa i era gairebé impossible escoltar res”. Eto’o va subratllar ràpidament el seu respecte cap a tota les cultures i llengües: “Catalunya m'ha obert les portes de bat a bat i seré tan ximple de mossegar la mà que em dóna per a mejar. Jo vull als catalans i a Catalunya. Respecte molt la seva cultura i també el seu idioma”. No cal oblidar que Eto’o sempre ha estat el capdavanter de la solidaritat amb tots els pobles i cultures, de la integració entre les races i de la lluita contra el racisme que desgraciadament encara perviu en la nostra societat. Eto’o acudirà avui dia 19 al vespre al programa de Catalunya Ràdio, ‘*Els millors *anys de la nostra vida’,(23 hores) per intentar reconduir una polèmica a la qual s'ha vist abocat. I és que la periodista a qui no va voler respondre en català pertany a aquest mitjà.(Set/2006)

N.de la R.
Més val tard que mai. Semblen excuses de mal pagador. Però si a partir d´ara no s´empipa quan li pregunten en català ja haurem guanyat alguna cosa. D´acord amb l´Estatuet ningú no pot al.legar ignorància del català. A veure si comencem a aplicar-lo a can Barça i els periodistes parlen en català a tots els jugadors,---naturalment els quatre gats de periodistes que intenten exercir de català--encara que el nou jugador islandès incorporat necessiti un termini d´adaptació.
Font: Ràdio Catalunya

TOC D´ATENCIÓ DE TXIQUI BERIGUISTAIN A ETO´O

La negativa d´Eto'o a respondre una pregunta formulada en català no ha agradat gens al FC Barcelona i va ser Txiki Beguiristain qui l'hi va fer saber al jugador Que un jugador d'un club que aposta clarament pel catalanisme es negui a respondre una pregunta en català és una cosa que ha caigut molt malament dins de la junta directiva del FC Barcelona. Per això, segons ha informat Catalunya Ràdio, el secretari tècnic del club, Txiki Beguiristain va parlar el dilluns amb Samuel Eto'o per a fer-li saber l'empipament de la directiva. A Eto'o, després del partit contra el Rácing, una periodista de Catalunya Ràdio li va preguntar, en català, si no creia que el porter Toño l´havia "ajudat" en el gol que significava el 1-0. El jugador va respondre amb un lacònic "en castellà", sense afegir-hi ni tan sols "per favor". I quan li van repetir la pregunta en castellà, se´n va anar sense respondre. A més, no és la primera vegada que Eto'o es nega a respondre una pregunta en català. Per tot això, Txiki li va fer veure a Eto'o que actuacions com aquesta no es poden tornar a repetir, pel bé tant del propi jugador com del club. (Set/2006)