divendres, 23 de juny del 2006

Balears: condemnen a un professor que es va dirigir en català a uns policies!

Photobucket - Video and Image Hosting

El professor d'Institut M. Peris, detingut dimecres després de dirigir-se en català a dos policies que el volien identificar, fou condemnat ahir en un judici ràpid per «una falta de respecte als agents de l'autoritat». La jutgessa del Jutjat número 5 d'Instrucció de Palma creu demostrat que el jove s'enfrontà a la Policia amb una actitud «menyspreant» i «insultant» cap a la seva tasca. La sentència no fa cap referència a la discriminació lingüística que diu haver patit el jove i l'obliga a pagar sis euros diaris de multa durant 30 dies.

Segons la sentència, el jove, de 28 anys, qualificà els agents de «feixistes» quan aquests li demanaren que s'identificàs, els acusà de ser «la Policia de Franco» i es negà a ser escorcollat. M.Peris negà ahir la versió de la Policia, que la jutgessa considerà «versemblant», i mantingué que en cap moment insultà els agents ni es resistí, obeí les seves ordres i només els demanà en català per què l'estaven identificant.

«L'actitud hostil dels agents començà quan els vaig parlar en català. Llavors em van dir: hablame en español, no te entiendo», assegurà el condemnat, qui manifestà haver «sentit por» durant l'actuació policial que es produí dimecres horabaixa a la plaça d'En Coll de Palma. El professor, qui es considera víctima d'un cas de discriminació lingüística, estudia iniciar una acció judicial per detenció il·legal contra els agents. De fet, durant el judici es reservà aquest dret.

Tot i la versió del professor, la sentència diu que «les declaracions del denunciat i dels testimonis negant que es produís cap incident amb els agents no tenen credibilitat perquè només el denunciat fou detingut malgrat que hi havia més persones que foren identificades». Per això, la jutgessa el condemna per una falta tipificada en l'article 634 del Codi Penal. Segons fonts policíaques, el jove havia estat detingut fa tres anys a València per resistència i desobediència a l'autoritat.

Qüestió lingüística

La sentència no recull cap referència a la qüestió lingüística tot i que l'atestat de la Policia sí que indicava que s'havia increpat en català els agents. La detenció d'aquest jove mobilitzà dimecres dirigents de l'Obra Cultural Balear, com Jaume Mateu i Tomeu Martí. També es personà a les portes de la Prefactura el regidor del PSM, Pere Muñoz.

La notícia de la detenció va fer que una vintena de persones, entre les quals s'hi trobaven els dirigents de l'OCB, el regidor nacionalista Pere Muñoz i el misser Jaime Bueno, s'interessassin per la detenció i fessin guàrdia a les portes de la Prefactura.

Tomeu Martí contactà, passades les nou del vespre, amb el delegat del Govern, Ramon Socias. Segons explicà el mateix Martí, el contacte telefònic es realitzà «quan érem dins les dependències. En aquells moments ens estaven traient al carrer de molt males maneres, raó per la qual vaig dirigir el mòbil en direcció als policies que ens cridaven. El delegat ho va poder escoltar tot el que ens deien i la manera com ho feien». Martí explicà també que «estam molt satisfets per l'interès que ha demostrat Ramon Socias», informa "Diari de Balears".(23/VI/2006)

N.de la R. Estem tan acostumats a aquesta mena de successos que gairebé no semblen notícia perquè es repeteixen cada dos per tres. Per fortuna encara queden ciutadans amb dignitat. Protestarà algú de "Convivencia Cívica" o de los "Pijos"?
Contra l’ocupació, dignitat i...acció. Sense carrer no hi ha res a fer!

Font: Ràdio Catalunya