dijous, 25 de maig del 2006

La Plataforma per la Llengua denuncia M. Torres per incomplir la Llei de política lingüística en l'etiquetatge dels seus vins


Ara cal que siguem conseqüents com a consumidors... En aquest cas com a no-consumidors.

Setembre Negre


La Plataforma per la Llengua, dins de les observacions periòdiques de les llengües que apareixen en les etiquetes dels vins catalans de denominació d'origen, ha constatat que en aquests moments, M. Torres és l'únic productor català que apareix en el llistat dels 30 productes més presents en superfícies de lliure servei que té vins fora de la llei.

És per això que l'organització ha presentat dues denúncies oficials davant l'Agència Catalana del Consum perquè s'emetin les corresponents sancions a M. Torres i a Arco Bodegas Unidas, l'altre gran productor que incompleix la llei. La Plataforma per la Llengua elabora periòdicament un llistat dels 30 vins més trobats en superfícies de lliure servei i de les llengües que aquests productes incorporen en l'etiquetatge, partint d'una observació en les principals cadenes de supermercats i hipermercats. A partir de la darrera selecció elaborada l'estiu de 2005, la Plataforma per la Llengua ha actualitzat les dades amb data recent, per tal de veure'n l'evolució.

El 2001, per exemple, només un producte dels 30 més venuts acomplia la Llei de política lingüística del 1998, és a dir, estava etiquetat almenys en català. El 2003, any en què acabaven els darrers terminis d'adaptació a la llei, ja n'eren 11. A l'abril del 2006 hi havia 26 vins (el 87%) acomplint la Llei, i només quatre fora de la legislació. D'entre aquests quatre, tres pertanyien a una única empresa, M. Torres. Es tracta dels vins Sangre de Toro, Viña Sol i Viña Esmeralda, tots de la denominació d'origen Catalunya. L'altre vi pertany a l'empresa madrilenya Arco Bodegas Unidas. És el Marqués de Monistrol Blanc de Blancs de la denominació d'origen Penedès.

Els 26 vins d'aquesta llista que acompleixen plenament la llei, i per tant etiqueten en català, són: Castillo Peralada Blanc de Blancs, Castillo Peralada Negre Criança, Ermita d'Espiells de Juvé i Camps, Conde de Caralt Vendímia Seleccionada, Conde de Caralt Blanc de Blancs, Conde de Caralt Rosat, Ramon Roqueta Cabernet Sauvignon, Ramon Roqueta Ull de Llebre Barrica, Raimat Abadia, Raimat Casal Blanc, Raimat Casal Rosat, Raimat Clamor, René Barbier Classic, René Barbier Tradición, René Barbier Kraliner, Torres Coronas, Torres De Casta, Jaume Serra Viña del Mar Rosat, Jaume Serra Viña del Mar Negre, Jaume Serra Viña del Mar Blanc Sec, Jaume Serra Viña del Mar Blanc Semi-dolç, Pinord Reynal Blanc Suau, Bach Extríssima Rosat, Bach Viña Extríssima Criança, Bach Extríssimo Semi-dolç i Bach Extríssimo sec.

Arran d'aquests resultats, la Plataforma per la Llengua ha presentat dues denúncies oficials davant l'Agència Catalana del Consum, perquè bé aquest organisme o bé a través del departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, es trametin les sancions corresponents a M. Torres i a Arco Bodegas Unidas per l'incompliment de l'article 34.2 de la Llei de política lingüística, tal com preveu la Llei 15/2002 de 29 de juny d'ordenació vitivinívola en l'article 16 sobre obligacions del capítol IV del règim sancionador.

La Plataforma per la Llengua constata a nivell global una millora substancial en l'acompliment de la Llei en tots els vins de denominació d'origen, de manera que els vins catalans que es distribueixen sense estar etiquetats en català són clarament minoritaris. Així mateix, l'organització lamenta que encara alguns consells reguladors de les denominacions d'origen avalin amb el seu segell la distribució de determinats productes en el mercat quan aquests són il·legals. Tant des de l'administració de la Generalitat com des dels consells comarcals caldria que fossin més curosos a l'hora d'avalar vins que es troben fora de la llei.

1 Comments:

At 11:27 a. m., Anonymous Anònim said...

Nice! Where you get this guestbook? I want the same script.. Awesome content. thankyou.
»

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home