dissabte, 4 de febrer del 2006

La Plataforma per la Llengua considera que l’acord sobre el nou Estatut valencià és un atemptat a la llengua


Hi ha dites espanyoles que vessen de sentit. Una d'aquestes n'és la de "son los mismos perros con distintos collares."

Setembre Negre


La Plataforma per la Llengua considera que l’acord entre el PP i el PSOE sobre el nou Estatut valencià és un greu atemptat contra la unitat de la llengua catalana i oficialitza el secessionisme lingüístic. Des de la Plataforma per la Llengua considerem que aquest acord suposa un gran endarreriment a un text, ja ambigu, de l’any 1982. Lluny d’eliminar aquesta ambigüitat pel que fa a la denominació de la llengua, el que fa és agreujar-la més.En aquest sentit, denunciem que:

- Aquest text va en contra de les universitats i la ciència, inclús del govern central, que al memoràndum de la Unió Europea ja reconeixia la doble denominació de la llengua, o inclús, L’Acadèmia Valenciana de la Llengua que té l’autoritat normativa pel que fa a la llengua i que ja reconeixia la seva unitat.

- Aquest text, que mantindrà la denominació “idioma valencià”, no recull el consens acadèmic i científic i suposa una clara agressió a la nostra cultura i a la nostra societat.

- Des del PP s’esperava aquesta reacció ja que sempre ha portat aquesta política de desprestigi i quasi nul interès per la nostra llengua, però no entenem que el PSOE després de jurar i perjurar que es mantindria la denominació “valencià”, haja donat aquest gir a la seva política.

És per tot plegat que:

- Lamentem aquest brusc canvi del PSOE pel greu atemptat que suposa a la unitat de la llengua i a tota la gent que han treballat i treballem per la seva normalització.

- Lamentem que siguin precisament aquells que fomenten el secessionisme lingüístic els que discriminen de manera clara la llengua catalana al País Valencià a tots nivells i també als institucionals (retolació, impresos, etc) i que vulnerin drets elementals dels ciutadans en negar-los massa sovint els seus drets com a ciutadans.

- Reclamem que acaben d’una vegada amb aquest secessionisme lingüístic per part de la dreta valenciana que no té cap fonament científic ni institucional.

- Considerem que la introducció de l’expressió “idioma valencià” és un atac directe a tota la llengua catalana, i que per tant, els polítics del Principat haurien de tenir un paper actiu en aquest aspecte quan es doni suport a llei estatals.

- Demanem que si la comissió constitucional ha utilitzat l’expressió idioma valencià, introdueixi la unitat de la llengua quan debati l’Estatut català, i consagri aquesta unitat.

València, 3 de febrer de 2006