dijous, 29 de setembre del 2005

Quines galtes!: CiU vota en contra de la normalització del català a l'etiquetatge!

Les aliances en el ple del Parlament es fan i es desfan amb la mateixa facilitat que els castells de sorra. Ahir es va demostrar que ni els tres partits del Govern català formen un bloc monolític ni el PP es queda sempre sol, aliè a qualsevol iniciativa estatutària. Així, en la qüestió de l'etiquetatge en català, cada partit va votar conforme al seu ideari, lluny de qualsevol pacte.Amb tot, en aquesta qüestió, el protagonista va ser CiU, que, al recolzar només la seva proposta i votar en contra de la d'ERC, va impedir que el català tingui més protagonisme en l'etiquetat de productes.

El Títol segon de l'Estatut, el que aborda les institucions, va viure, en canvi, un clima de consens. Es va aprovar al comptar amb 134 vots favorables. És a dir el vot de tots els diputats presents, inclosos els del PP.

ETIQUETAT

La divisió nacionalista impedeix un pacte. La qüestió de l'etiquetat en català, un altre dels punts d'interès del Títol primer, que fixa drets, deures i principis rectors, va deixar certa sensació en l'ambient que, a causa del distanciament entre els partits nacionalistes, la feina va quedar sense fer. Amb la suma de les dues forces n'hi hauria hagut prou per aprovar la mesura. Però tothom va anar a la seva i l'etiquetat en català es va quedar als llimbs. CiU va proposar una esmena en l'article de foment del català per la qual s'establia "la regulació adequada" perquè l'etiquetat "distribuït a Catalunya" estigués "com a mínim" en català. Els convergents no van situar, així, el debat de l'etiquetat en el terreny dels drets, sinó en el dels principis rectors, aliens a qualsevol mena d'obligació i que constitueixen poc més que una recomanació que les empreses poden complir o no. ERC es va abstenir en el debat amb l'esperança que Convergència recolzés l'esmena dels republicans, emplaçada, aquesta sí, en l'apartat de drets.La proposta dels republicans assenyalava que totes les persones "tenen el dret" a trobar l'etiquetat, i les instruccions d'ús dels productes distribuïts a Catalunya "com a mínim en català". En la votació, ERC es va quedar sola després que CiU sumés el seu vot negatiu als del PSC i del PP. Iniciativa, com ja havia fet en l'esmena convergent, es va abstenir i no va votar. Els republicans, que havien demanat una votació separada per no haver de rebutjar l'esmena de CiU, van reaccionar enfadats per la posició convergent. Teresa Aragonès, quan ja era als passadissos del Parlament, va acusar la federació nacionalista d'haver-se "doblegat, una vegada més, davant interessos i pressions empresarials". La decepció també era visible entre alguns membres de la federació: "No ens entenem i ho paga el país", va assenyalar decebut un membre del partit que estava present a la Ciutadella, informa "El Periódico".(29/IX/2005)

N.de la R. Que el PP i el PSC hi votin en contra entra dins de la seva lògica. Però que ho faci CiU té moltes galtes, molta barra.I és que CiU un cop més ha demostrat que està lligada de mans i peus pels interessos empresarials que hi ha a Catalunya. CiU és molt catalana si no li toquen la butxaca. A la pràctica no és més que un lobby económic regionalista embolicat amb la bandera catalana si cal. I poca cosa més.
Això sí: demana a Madrid la lluna en un cove.Per demanar a Espanya ara mateix que no quedi, després de tants anys de claudicació i covardia. El problema de l´etiquetatge en català ja s´arrossega des de temps d´en Pujol a la Generalitat. Una comissió el va anar a veure per tal que fes front a les pressions del grup farmacèutic que no volia i no vol l´etiquetatge en català. Aleshores Pujol es va baixar un cop més els pantalons tot dient: "aspirina s´escriu igual en català que en castellà; per tant, deixem-ho".(sic) Així és CiU que gairebé no es gasta res de la seva butxaca pel català--per exemple: el diari "Avui", salvat pel govern espanyol!--i només l´interessa el poder després de sotmetre´s als poderosos. I encara hi ha gent que no ha obert els ulls. L´infern és ple de bones intencions. Convindria que alguns catalans de bona fe vegin la realitat. No sempre l´enemic és Espanya.

ELS CONSUMIDORS RECLAMEN QUE EL NOU ESTATUT INCLOGUI L´OBLIGATORIETAT DE L´ETIQUETATGE EN CATALÀ

L'Associació Catalana de Consumidors reclama que tant l'etiquetatge dels productes de consum de Catalunya com tot tipus de prospectes informatius haginde ser necessàriament també en català i que així ho contempli el nou estaut. Creiem que la defensa del consumidor també passa perquè aquest sigui respectat en la plenitud dels seus drets, com són la defensa de la seva salut, no ser enganyat,poder triar la millor oferta i el millor servei, i rebre les informacions en la sevallengua.És evident que l'actual normativa lingüística i la seva manca de desplegament no asseguren aquests drets i molt menys el respecte que es mereix el consumidor com a tal.Les queixes de caràcter lingüístic creixen dia a dia i això és una mostra que el consumidor se sent maltractat i els seus drets no són respectats.Massa vegades les empreses que ofereixen béns i serveis no donen el que demana el consumidor ni respecten la majoria dels seus drets siguin del tipus que siguin. Si ja no ho fan quan la llei els obli a i contínuament es veuen sotmeses a aperturesd'expedients, què faran si la llei no els obliga?Per tot això demanem que l'estatut garanteixi els drets dels consumidors en la seva plenitud i que per tant l'etiquetatge, els prospectes i la publicitat siguin obligatoris també en català, i que els partits polítics del Parlament de Catalunya facin la feina ben feta i es comportin en dignitat d'acord amb les exigències dels consuumidors catalans.
Consum Català, 28 de setembre de 2005

VINS I CAVES

El representant de la Plataforma per la Llengua, Bernat Gasull, i l'economista i historiador Francesc Cabana presentaran demà, dia 29 de setembre de 2005, a les 11.30h al Col·legi de Periodistes de Catalunya l'estudi "L'acompliment de l'article 34.3 de la Llei 1/1998 de política lingüística en vins icaves. (1998-2005)", elaborat per la Plataforma per la Llengua.

El treball avalua l'evolució de la llengua de l'etiquetatge en el sector dels vins i caves, on des del moment d'aplicació d'aquesta llei és obligatori etiquetar en català i, set anysdesprés de la llei, encara detecta incompliments de la normativa. L'estudi enumera les empreses que compleixen i les que no, valora el procés pel qual s'ha arribat a la situació actual i proposa mesures adients a l'administració per tal de garantir el ple acompliment de la Llei. Durant la roda de premsa, també es proposaran mesures perquè el nou Estatut de Catalunya incentivi l'etiquetatge en català.

Per més informació:Francesc Reverté (Premsa i Comunicació) 93 321 18 03 / 620 16 68 08 comunicacio@plataforma-llengua.org(29/IX/2005)

N. de la R. Aquests consumidors catalans si no volen "consumir" més energies sobre l´etiquetatge en català val més que mirin qui ahir s´hi va oposar al Parlament: CiU.Per tant, prou pals de cecs i desemmascarem els enemics de Catalunya, aquells que només es preocupen de defensar els interessos dels poderosos revestits quan cal amb la bandera catalana. Com hi ha món!

Font: Ràdio Catalunya