divendres, 9 de setembre del 2005

Els savis de la tribu

Amèlia Martí i Codony

De sobte ens hem assabentat que teníem una co­sa que es deia Consell Consultiu i servia perquè la Generalitat li consultés coses. Atès que aquest grup de rigorosos, com­petents i saberuts assessors els paga la Generalitat (els paguem entre tots) podia esperar-se que diguessin alguna cosa bona quan tocava.

I prou que l'han dit. Ni més ni menys que les propostes d'Estatut són tan inconstitucionals que fan esfereir. De fet, es veu que si les presentàvem a Madrid "ens rebrien amb espantasogres", segons un acudit feliç del fantàs­tic portaveu del PSZ, Josep Ice­ta. Aleshores és quan t'assaben­tes que això del Consultiu és com tot, que va per partits i per quotes i, és clar, cadascú hi diu allò que més li convé a la mamella, per­dó; al partit que l'ha enxuf... ui, quin barbarisme, que t'ha propo­sat pel càrrec, volia dir. I em sem­bla a mi que, si hem de pagar una colla de rigorosos; competents i saberuts senyors perquè la majo­ria d'ells ens digui que l'únic Es­tatut constitucional possible serà de pa sucat amb oli, doncs, potser que féssim servir els cèntims per a coses més productives.

Sí o no? I, ja que hi som, algú podria dir-me si aquests senyors cobren per consulta o tenen un sou fix? No és pas el mateix! Si cobren a tant la peça, amb no consultar-los gaire ja s'arregla la cosa però, si van a sou; potser que els féssim pencar més. Ha quedat demostrat que es conei­xen la Constitució espanyola de carrerilla però, què més saben? Se'ls consulta també per coses realment importants? Vull dir, per les coses que afecten de debò els ciutadans, i no per demostrar qui és el més espanyolista del barri. Ho sento, perquè no puc treure'm els calés del cap, però igualment voldria saber si han de tornar part del sou quan fan una pífia molt grossa. O és que són infal·libles, com el Papa de Roma? Si és ai­xí, demano humils disculpes i ja no dic res més.

Font: La Mañana, 7/9/2005