dimarts, 30 d’agost del 2005

Mossèn Armengou: Catalunya serà catalana o no serà

Mussolini, arran de la conquesta d'Abissínia pels italians, va dir: "Per posseir un imperi cal poblar-lo". I endegà la colonització. Franco, sense dir-ho, també ho ha fet amb Catalunya.

No ens interessa l'imperialisme de Mussolini, però sí la resistència nacional dels abissinis.

Catalunya serà catalana o no serà.


Moltes vegades ens hem fet la il·lusió que érem catalans, sense sentir-nos profundament catalans.

La tasca dels catalans, tant a Espanya com al món, només podem realitzar-la com a catalans i en català.

Demanaríem a tots els catalans una meditació serena i aprofundida, cadascú sobre si mateix, que li permetés de retrobar-se autènticament d'iniciar el camí de retorn als orígens, a les arrels de la pròpia personalitat, a l'autenticitat de l'ésser. "Recorda la pedrera d'on has estat tallat"; deia el profeta als hebreus. Fem-nos càrrec que avui algun profeta clarivident i animós ens ho diu als catalans.

Retrobar-se l'home català com a català és el camí més difícil, perquè és l'únic autèntic camí i perquè és un camí possible -allò que és impossible d'assolir és sempre el més fàcil de reclamar. Però és l'únic camí digne de l'home català d'avui, solidari de tots els seus, i que accepta la responsabilitat enorme que unes circumstàncies històriques excepcionals han carregat a l'esquena, encara resistent, d'unes generacions que no es resignen a considerar-se definitivament vençudes.

Mossèn Armengou