dissabte, 10 d’abril del 2010

Déu beneeixi Catalunya


Déu beneeixi Catalunya

Déu beneeixi a Catalunya
i beneeixi els catalans
fent el miracle de tot un somni,
com Pàtria i seny sempre endavant.
Déu beneeixi a Catalunya
i beneeixi els catalans,
la beneeixi (amargament?)
d'aquesta terra noble, humana
i catalana per sempre més.

Li demanem la llibertat
pel nostre poble encadenat.
Li demanem poder parlar
sense problemes el català.
Li demanem un bon camí
i la constància per subsistir.
Li demanem serenitat
amb benvolguda felicitat.

(tornada)

Li demanem pau i amor,
fora per sempre a l'invasor.
Li demanem, amb sentiment,
tot un carisma independent.
Li demanem, per dignitat,
llum i senyera d'identitat.
Li demanem, en aquest món,
ser una ètnia i tal com som.

(tornada)



Ahir uns bons amics varen regalar-me un llibre que us recomano ben vivament: Un bon cop de falç. Poesies i cançons patriòtiques catalanes, d'en Joel Joan i en Raimon Mir. Llibre molt ben presentat, ple d'il·lustracions i fotografies, dividit en dos grans blocs "signes d'identitat" i "signes d'història" en els què s'hi repassen els nostres principals referents patriòtics (la llengua, la senyera, Sant Jordi, el Canigó, el Pi de Formentor, el Corpus de Sang, el Fossar de les Moreres, en Francesc Macià...); tot acompanyat de texts i poesies que els nostres més destacats literats i poetes han dedicat a aquests referents i esdeveniments.

Llibre acompanyat per dos CD. Un de cançons i un altre de poesies -recitades per en Joel Joan- vibrants, emotives i colpidores.

Una exquisidesa patriòtica. Només, posats a fer-ne una crítica global i dites totes les seves virtuts, personalment hi trobo a faltar les referències històriques, culturals i poètiques valencianes.

Em falta encara fer-li una lectura pausada i atenta. Tanmateix, endut per l'emoció, he penjat i transcrit aquest bellíssim poema -que desconeixia totalment- Déu beneeixi Catalunya, cantat brillantment per en Ramon Calduch.

N'he cercat la lletra al Google i no l'he trobat, tanmateix he trobat la cançó (http://rac1.org/versio/blog/el-senyor-marcel%C2%B7li-ens-recomana-llibre/). Us convido que l'escolteu, que la gaudiu, que vibreu i, de pas, si podeu aclarir-me quin mot diu quan parla que Déu beneeixi a Catalunya -amargament? A veure si entre tots en traiem l'entrellat! (Gràcies per endavant).

4 Comments:

At 1:23 p. m., Blogger GOS GÀNGUIL said...

Bona recomanació company! De ben segur que pagarà la pena. Endavant i força!

 
At 2:36 a. m., Anonymous Almogaver.cat said...

Ets un pou de patriotisme i sorpreses sense fons Setembre Negre, Sempre tens una sorpresa per a nos. Moltes mercès setembre.
Mira he Trobat aixo a You tube i t'ho dedico. es una sardana.
"El Saltiró de la cardina"
Salut patriota Català.
Almogaver.cat.

 
At 2:45 a. m., Anonymous Anònim said...

Perdo; aqui va:
http://www.youtube.com/watch?v=wOfDXu5_QDM

 
At 4:21 p. m., Blogger Setembre Negre said...

Gos Gànguil,

Ja m'he llegit el llibre. Ara puc dir-te que, a banda de totes les virtuts ja exposades, és un llibre fet de pressa -o amb voluntat expressa que surti a la venda per Sant Jordi-, de manera que varis temes els solventa posant-t'hi un article de l'Enciclopèdia Catalana ("copiar" "enganxar" descarat), o hi trobem errades greus com les de parlar de "l'Ordre de Sant Jordi d'Alfama" (quatre cops hi parla d'"ordre" en comptes d'"orde"; p.56), o d'altres errades ortogràfiques que amb una repassada haguessin pogut solventar-se. Això no treu, però, que hi hagi materials molt interessants.

Almogàver.cat,

Moltes gràcies per la teva generositat vers mi. Per cert, la sardana m'ha agradat molt, així com la presentació. La fotografia de la cardina que està sobre el filferro espinós m'ha fet pensar, m'ha simbolitzat, la situació de Catalunya; només posant-nos a volar aconseguirem la Llibertat, però hi ha qui ens vol fer creure que no tenim ales (i que no n'hem tingut mai).

Moltes gràcies!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home