divendres, 22 d’abril del 2011

En memòria dels germans Badia



Edit:
Estat Català ha preparat un blog amb tota mena de dades sobre els germans Badia en motiu del 75è aniversari del seu assassinat.
El seu contingut s'anirà completant periòdicament.

Si hi voleu accedir cliqueu aquí:
BLOG D'ESTAT CATALÀ EN MEMÒRIA DELS GERMANS BADIA


Edit 2:
Acusar a en Miquel Badia i a Estat Català (EC) de "filofeixista" és o ser molt ignorant o molt vil -i voler manipular la història. Arran d’un article d’en Quim Gibert, és el que fan els d’Indymedia (una “agència alternativa de notícies ” gestionada per l’extrema esquerra), enllaçant també a aquest apunt nostre.

Estat Català combaté el feixisme espanyol amb les armes a la mà durant la guerra “civil” i després col·laborà amb els serveis secrets britànics i d’altres potencies aliades en contra del nazisme, fet que comportà la mort de molts militants d’EC al front o afusellats per la dictadura franquista, o bé en camps de concentració nazis.

EC tot i el seu ideari interclassista s’ha caracteritzat per moure’s ideològicament dins una esquerra no dogmàtica i defensar ben explícitament la justícia social (només cal llegir-se la Constitució de La Habana). 

Si tan “filofeixista” era com s’explica que s’entrenés i desfilés junt amb militants de l’Aliança Obrera abans dels fets del 6 d’octubre (entrenament militar que es feu amb les armes que s’aconseguiren de desarmar el sometent) i que després del fracàs de l’aixecament organitzacions de l’Aliança Obrera fessin crides als militants d’EC perquè ingressessin a les seves files? Aliança Obrera era “filofeixista” també? Miquel Badia, des de la Comissaria General d'Ordre Públic de la Generalitat republicana no perseguí al sindicalisme sinó, cosa molt diferent, a pistolers i gànsgters de la FAI.

Pel que fa a anar uniformats també hi anaven, per exemple, els socialistes o els de la FAI amb el mocador roig i negre al coll. I pel que fa a anar armats, si, EC tenia escamots armats per defensar-se dels enemics de Catalunya –tant de bo n’hagués tingut més i més ben armats!-, però és que molts partits de l’època tenien grups armats, com el PsoE (entre l’ala moderada i la radical es rebentaven mútuament actes), els comunistes o els de la FAI, tenint aquests pistolers i gàngsters que feien de la violència i els atracaments el seu modus vivendi. El que passa és que si un partit marxista o una organització d’extrema esquerra té grups armats no passa res i són grans demòcrates, talment tenen patent de cors, per contra, si una organització independentista en té (situem-nos als anys 20 i 30 del segle passat) per defensar-se dels enemics de Catalunya i defensar la Generalitat republicana aquests són titllats impunement de tot i més. Quin autoodi i quin complex d’esclau!

Un darrer apunt històric. Els primers que volgueren desacreditar a EC inventant-se l’acusació que eren feixistes foren els “lluhins” i els del grup de L’Opinió, això és, el sector autonomista i socialista d’ERC proper als socialistes espanyols qui pugnaven amb els independentistes d’EC pel control d’ERC. I és que regionalisme/autonomisme i espanyolisme sempre han empleat tàctiques brutes i difamatòries per combatre aquells qui lluiten de manera insubornable i dreturera per la independència de Catalunya.

En fi, que tot valia i tot val per criminalitzar a l’independentisme patriòtic i combatiu.

Per cert, el redactor de la notícia d’Indymedia més valdria que respectés la veritat històrica i la llengua catalana, perquè sis faltes d’ortografia amb una sola frase és ben bé tot un record d’incúria.

“despres no sorpren que publiquin articles con aquest filofaixista Català:”

Certament se li veu massa el llautó!


Edit 3:


Recentment s'ha publicat un interessant article al respecte: Jaume Clotet. "Miquel Badia, mite i realitat".



diumenge, 10 d’abril del 2011

Petita crònica de l’USAP- Toló (El dia que Barcelona va quedar envaïda per la segona capital de Catalunya).



Vàrem arribar cap a les dues. L’ambient als voltants de l’Estadi feia goig, la majoria de seguidors de l’USAP duien samarretes vermelles i grogues, altres amb els colors de la senyera, polos de l’USAP...; a destacar-ne els lemes de les samarretes “fiers d’être catalans”, “Perpignan la catalane- Perpinyà la catalana”, fragments de l’Estaca i d’altres lemes reivindicatius de catalanitat. A destacar també la gran quantitat de seguidors que anaven maquillats amb combinacions de la senyera a la cara.

Ens reparteixen octavetes en les que els clubs de rugbi barcelonins es queixen del poc interès de l’ajuntament per aquest esport, fins el punt que ni tan sols els hi cedeixen camps per entrenar en condicions. Al minut 10 hi ha una esbroncada al camp com a denuncia d’aquest fet.

Anem a retirar unes entrades per tot seguit anar a dinar. La zona amb gespa i arbres de davant de l’Estadi es converteix en una gran àrea de picnic. Un dels amics duia un sarró que conservava en fresc les begudes, o sigui que junt amb els entrepans ens bevem unes cerveses fresquetes, cosa que s’agraeix ja que fa força calor.

Un cop ens hem acabat els fruits secs ens dirigim cap a l’Estadi. El bat de sol que cau és impressionant i la llargada i lentitud de la cua encara més. Tot i l’estona que fèiem cua temem que encara ens perdrem el començament del partit. Quan falten 10 minuts per dos quarts de cinc pràcticament obren les portes i tothom entra en un moment. Amb tot, el temps que hem estat amb aquesta cua inacabable ens impedeix veure l’exhibició castellera i el cant de l’estaca.

Un cop a dintre contemplem l’Estadi ple a vessar i amb un ambient i un colorit indescriptible, espectacular, emocionant: el vermell i el groc omplen les graderies i un mar de senyeres oneja damunt els caps. Al portar pals flexibles poden entrar les senyeres al camp i l’efecte plàstic és colpidor.

La primera part patim una mica, és el Toló qui porta l’iniciativa i l’USAP qui va a remolc. Tanmateix a la segona part una USAP compacta i lluitadora capgira el partit i s’imposa amb claredat al Toló. L’estona final és una festa a les graderies, el públic canta, crida i fa repetidament unes onades espectaculars. Festa que acaba amb la victòria de l’USAP.

Bé, de fet la festa acaba amb un concert dels Pets a l’esplanada de davant el palau Sant Jordi. Uns Pets que combinen cançons de l’últim treball amb temes clàssics i un Lluís Gavaldà inspirat que, entre cançó i cançó, fa crides a favor de l’USAP, de Perpinyà i dels Països Catalans, aprofita la cançó “Jo vull ser rei” per fer proclames a favor de la República Catalana o encoratja a tothom a votar a la consulta de Barcelona. La casualitat fa que em trobi amb en Joan, un amic que fa temps que no veig. Malgrat intentar parlar el volum de la música fa que pràcticament no ens sentim. A veure si un dia d’aquests quedem per fer un beure amb tranquil·litat.

A la sortida del partit un senyor em comenta no me’n recordo què en francès, jo li responc en català i ell al seu torn ho fa en castellà. Li dic que sóc català i no pas espanyol, i un somriure de complicitat se li dibuixa als llavis.

Malgrat la diferència de consciència nacional entre ambdues parts de Catalunya, l’exhibició de catalanitat dels seguidors rossellonesos em porten al cap l’estrofa del gran poeta sabadellenc: “una pàtria tan petita que la somio completa”. Un somni que desitjo –i pel que lluito- veure’l realitat.

Arribar a l’autopista ens costa Déu i ajut, Barcelona està plena d’autocars perpinyanesos així com de cotxes i motos amb el 66 a la matrícula guarnits amb senyeres.

En definitiva un dia rodó i ple d’emocions, que davant de l’èxit total que hi ha hagut de participació, desitjo que la directiva de l’USAP vulgui repetir -i consolidar- la iniciativa, almenys un cop a l’any! Que tornin a triar Barcelona per jugar a casa perquè Barcelona és la casa de tots els catalans. Que Barcelona torni a quedar envaïda per la segona capital del país!


dimecres, 6 d’abril del 2011

Esborrany de compendi de publicacions sobre història de l’independentisme, organitzacions, dirigents i memòries.

Aquest compendi comprèn els estudis publicats sobre història de l’independentisme, organitzacions, dirigents i memòries a partir dels anys setanta del segle passat, la raó és que siguin llibres fàcilment localitzables a biblioteques o llibreries. D’altra banda, com ja indica el títol, es tracta d’un esborrany que si bé constitueix una primera aproximació al tema de ben segur és incomplet, d’aquí que us agrairem les vostres aportacions per tal de fer més exhaustiva aquesta compilació.

El contingut, òbviament, és lliurement utilitzable, si bé us agrairem que si el reproduïu n’esmenteu la font.

Setembre Negre



[6 d'octubre de 1934]: Taula rodona / conferenciants: Albert Balcells, Pelai Pagès, Ricard Vinyes i Susanna Tavera [Enregistrament sonor]
Barcelona : Ateneu Barcelonès. Secció d'Història i Geografia, 1984
Descripció       1 cassette sonora
Nota    Conferència feta a l'Ateneu Barcelonès el 21-11-1984
Bib-id .b34777738

60 anys de premsa d'Estat Català. Barcelona: Estat Català, 1982
Descripció       126 p. : il.; 17 cm
Col·lecció        Història ; 1
ISBN 8430091548
Bib-id .b17904948

75è. Aniversari de la Constitució de l'Havana [Recurs electrònic]. Comissió del 75è. Aniversari de la Constitució de l'Havana, 1928
Publicació       [S.l. : s.n.], 2003
Descripció       1 disc òptic (CD-ROM); 12 cm
            Freecatalonia.com
Bib-id .b3046125x

Ramon Arrufat. Macià: la trajectòria política d'una figura excepcional en un poble que ha perdut la fe. Juneda: Fonoll, 2007
Estudi preliminar d'Enric Ucelay-Da Cal
Descripció       388 p., [16] p. de làm. : il.; 20 cm
Col·lecció        Biblioteca global ; 3
ISBN 9788493488444 (cart.)
Bib-id .b3771983x

Jaume Barrull Pelegrí. Els Fets del 6 d'octubre. Barcelona: Pòrtic, 2009
Descripció       151 p. : il. ; 21 cm
Col·lecció        Història nacional; 6
ISBN 9788498090789
Bib-id .b42378710

David Bassa. L'Independentisme armat a la Catalunya recent. Sant Cugat del Vallès: Rourich-Malhivern, 2006
Descripció       135 p.; 20 cm
Col·lecció        Diàleg (Malhivern (Firma)) ; 2
Nota    Recull d'entrevistes
ISBN 8477051631
Bib-id .b36706280

David Bassa. Terra Lliure, punt final. Badalona: Ara Llibres, cop. 2007
[ed. d'Arnau González ; pròleg: Albert Botran, Oriol Junqueras i Ferran Royo]
Descripció       207 p.
ISBN 9788496767249
Bib-id .b38037804

Roger Buch. L'Independentisme des del final del franquisme fins a la transició: el Partit Socialista d'Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN). Reus: Edicions del Centre de Lectura, 2007
Descripció       P. 179-190; 21 cm
Nota    Separata de: Primer Congrés d'Història de l'Independentisme Català ; 2007
Bibliografia     Referències bibliogràfiques
Matèria           Independentisme -- Catalunya
Autor addicional        Centre de Lectura (Reus)
Bib-id .b38127623

Daniel Cardona. La Batalla i altres textos; edició a cura d'Enric Ucelay Da Cal. Barcelona: La Magrana, 1984
Descripció       LIX, 250 p.; 20 cm
Col·lecció        Biblioteca dels clàssics del nacionalisme català ; 6
ISBN 8474101468
Bib-id .b10703299


Josep Carner-Ribalta. De Balaguer a Nova York passant per Moscou i Prats de Molló. Paris: Edicions Catalanes de París, 1972
Descripció       312 p.; 18 cm
Col·lecció        Frontera oberta ; 5
Bib-id .b10296359
Reeditat a: Barcelona: Viena, 2009
Descripció       270 p. ; 22 cm
Col·lecció        La Memòria dels dies ; 1
ISBN 9788483305614
Bib-id .b43378213
J. Carner-Ribalta. El Complot de Prats de Molló. Barcelona: Rafael Dalmau, 1987
Descripció       133 p.; 17 cm
Col·lecció        Episodis de la història ; 266
ISBN 8423202534
Bib-id .b10704383

Josep Carner-Ribalta. Retorn a Macià. Barcelona: El Llamp, DL 1987
Descripció       77 p.; 20 cm
Col·lecció        La Rella
ISBN 848606693X
Bib-id .b14154250

Víctor Castells. Batista i Roca: una vida al servei de la reconstrucció nacional. Barcelona: Rafael Dalmau, 1995
Descripció       78 p.; 17 cm
Col·lecció        Episodis de la història ; 303-304
ISBN 842320488X
Bib-id .b1657008x

Víctor Castells. El 6 d'Octubre: Palestra i Batista i Roca. Barcelona: Dalmau, 2000
Descripció       84 p.; 17 cm
Col·lecció        Episodis de la història ; 325
ISBN 8423206130
Bib-id .b24802840

Víctor Castells. Francesc Macià parla: escrits, parlaments, intervius i lletres. Barcelona: Dux, 2007
Descripció       164 p. : il., fot.; 22 cm
Col·lecció        Dux cat ; 1
ISBN 9788493459062
Bib-id .b37130961

Víctor Castells. El Consell Nacional Català: (1953-1975): una voluntat de participació col·lectiva i presència internacional. [Barcelona]: Consell Nacional Català, 2005
Descripció       250 p. : il.; 23 cm.
ISBN 8460963381
Bib-id .b34617231

Giovanni C. Cattini. El Gran complot: qui va trair Macià? La trama italiana. Barcelona: Ara Llibres, 2009
Descripció       363 p., [16] p. de làm. : il. ; 24 cm
Col·lecció        Sèrie H (Ara Llibres)
ISBN 9788492552665 (cart.)
Bib-id .b4258128x

Josep Clara. “Els Fets del 6 d'octubre de 1934 i les seves conseqüències a Torroella”. [Torroella de Montgrí: Ajuntament de Torroella de Montgrí], 2004
Descripció       P. 49-57; 25 cm
Nota    Separata de: Llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí (2004)
Bib-id .b33011175

Jaume Colomer. La Temptació separatista a Catalunya: els orígens (1815-1917). Barcelona: Columna, 1995
Descripció       164 p., [4] p. de làm. : il.; 21 cm
Col·lecció        Columna assaig ; 2
Pròleg             Josep M. Ainaud de Lasarte
ISBN 8478099093
Bib-id .b16910965

Agustí Colomines i Companys (introd). La Catalunya rebel: el procés a Francesc Macià i als protagonistes dels fets de Prats de Molló. Barcelona: Símbol, 2003
Descripció       300 p. : il.; 24 cm
Idioma            Trad. de: La Catalogne rebelle
ISBN 8495987066
Bib-id .b29561000

Josep Conangla i Fontanilles. La Constitució de l'Havana i altres escrits. (edició a cura de Joaquim Roy). Barcelona: La Magrana, 1986
Descripció       XXXII, 325 p.; 19 cm
Col·lecció        Biblioteca dels clàssics del nacionalisme català ; 14
ISBN 8474102707
Bib-id .b10736451

J. Costa i Deu, M. Sabaté. La Veritat del 6 d'octubre. [edició a cura d'Albert Balcells]. Valls: Cossetània, 2006
Descripció       158 p.; 22 cm
Col·lecció        Memòria del segle XX ; 7
ISBN 8497911792
            9788497911795
Bib-id .b36136001

J. Costa i Deu, M. Sabaté. La Nit del 6 d'octubre a Barcelona. Valls: Cossetània, 2006
Introducció d'Albert Balcells
Descripció       171 p.; 22 cm
Col·lecció        Memòria del segle XX ; 6
            Balcells, Albert, pr.
ISBN 8497911784
Bib-id .b36362475

Joan Creixell. “Bibliografia sobre el 6 d'Octubre de 1934.”
Paper groc Barcelona : Joan Crexell, 1993-[199-] Núm. 17 (octubre 1994), Pp. 173-174
Bib-id .b30407850

Joan Crexell. El Complot de Garraf. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1988
Descripció       243 p. : il.; 19 cm
Col·lecció        Biblioteca Serra d'Or ; 79
Pròleg             Emili Granier-Barrera
ISBN 8472029824
Bib-id .b14014440

Joan Crexell. Origen de la bandera independentista. Barcelona: Rafael Dalmau, 2008
Descripció       153 p. : il. ; 20 cm
Publicat originalment a: Barcelona: El Llamp, 1988
ISBN 9788423207220
Bib-id .b40798409

Manuel Cruells. El Separatisme català durant la guerra civil. Barcelona: Dopesa, 1975
Descripció       248 p.; 20 cm
Col·lecció        Pinya de rosa ; 21
ISBN 8472352226
Bib-id .b10745385

Manuel Cruells. Francesc Macià. Barcelona: Bruguera, 1971
Col·lecció        Quaderns de cultura (Bruguera) ; 67
Bib-id .b16173909

Manuel Cruells. El 6 d'Octubre a Catalunya. Barcelona: Pòrtic, 1976
Descripció       268 p.; 19 cm.
Col·lecció        Llibre de butxaca (Pòrtic) ; 24
ISBN 8473060814 (v.24)
Bib-id .b17441717

Fèlix Cucurull. Catalunya, republicana i autònoma: 1931-1936. Barcelona: La Magrana: Institut Municipal d'Història (Ajuntament de Barcelona), 1984
Descripció       VII, 348 p. ; 20 cm
Col·lecció        Curs d'història de Catalunya ; 5
Pòrtic  Sobrequés i Callicó, Jaume, 1943-, pr.
            Institut Municipal d'Història (Barcelona)
ISBN 8474101549
Bib-id .b12345118

Fèlix Cucurull. Panoràmica del nacionalisme català. 6 vols. Paris: Edicions Catalanes de Paris, 1975
Descripció       358 p. ; 18 cm.
Col·lecció        Frontera Oberta ; 13
ISBN 2850410225
Bib-id .b46758367

Fèlix Cucurull. El Fet nacional a través de la història. Barcelona: La Magrana, 1980
Descripció       184 p. ; 18 cm
Col·lecció        Alliberament ; 10
ISBN 8474102308
Bib-id .b46651561

Ferran Dalmau, Pau Juvillà. EPOCA, l'exèrcit a l'ombra. Lleida: El Jonc, 2010
Descripció       201 p. ; 21 cm
Col·lecció        Col·lecció muixeranga ; 11
ISBN 9788493372187
Bib-id .b43713117

DD.AA. Primer Congrés d'Història de l'Independentisme Català. Reus: Edicions del Centre de Lectura, 2007
Descripció       267 p.; 22 cm
Col·lecció        Assaig (Centre de Lectura (Reus)) ; 106
Nota    PÉREZ SEGURA, Lluís Miquel. Inauguració del Primer Congrés d'Història de l'Independentisme Català. / ANGUERA, Pere. L'ombra de la independència al darrer terç del segle XIX. / PUJADAS, Xavier. Esport, modernització i construcció nacional (1870-1939). / UCELAY DA CAL, Enric. Un joc d'aparences "Front Nacional", "Frontpopulista" i les alternatives feixistes i comunistes al separatisme català, 1919-1939. / DÍAZ i ESCULIES, Daniel. La primera resistència al franquisme: el Front Nacional de Catalunya (1939-1960). / RUBIRALTA CASAS, Fermí. L'independentisme català durant la dècada de 1960: alliberament nacional i socialisme. / BUCH, Roger. L'independentisme des del final del franquisme fins a la transició: el Partit Socialista d'Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN). / BASSA, David. Terra Lliure i el naixement de l'independentisme combatiu. -- COMUNICACIONS -- DOMINGO i CABALLOL, Joan. L'impuls del catalanisme radical al principi del segle XX. / SOLDEVILA i ROIG, Jordi. Marxisme i alliberament nacional a les comarques de Ponent: l'Espurna. / GONZÀLEZ i VILALTA, Arnau. Rumors i propostes d'independència per a Catalunya segons la diplomàcia italiana (1936-1938). / LUCCI, Marcela. La revista "Ressorgiment" de Buenos Aires y el independentismo catalán durante la Guerra Civil. / CUÉLLAR, Jordi. Les armes i la història. El pensament militar del "Full Català" i els "Quaderns de l'Exili". / VIÑAS i GRÀCIA, Carles. Anticatalanisme i alliberament nacional. Un referent de l'independentisme armat. / ALBALADEJO i BLANCO, Jordi. El Col·lectiu independentista de Badalona (1978-1991). / MARTÍ FONT, Jordi. Aproximació al col·lectiu anarcoindependentista Icària. / SUÑÉ MORALES, Jordi. Del catalanisme a l'independentisme. El cas del Baix Gaià. / BUCH, Roger; VILAREGUT, Ricard. Apunts sobre l'independentisme català al tombant de segle. / CALAFAT VILA, Rosa. La semàntica dels mots en l'espai català (llengua i territori). Metallenguatge denotatiu i mitjans de comunicació.

Títol addicional          Ir Congrés d'Història de l'Independentisme Català
ISBN 9788487873713
Bib-id .b38053998

Josep Dencàs i Puigdollers. El 6 d' octubre des del Palau de Governació. Barcelona: Curial, 1979
Descripció       166 p.; 18 cm
Col·lecció        La Mata de jonc ; 13
Bib-id .b10756425

Xavier Deulonder. Història de L’MDT. Una organització independentista
radical durant els anys 80 i 90
. Barcelona: Llibres de l'Índex, 2005

Col·lecció Neopàtria, 7
Pàgs. 117, febrer, 2005
ISBN: 84-95317-94-X

Daniel Díaz i Esculies, Fermí Rubiralta i Casas, Jaume Renyer i Alimbau. Una Història del Front Nacional de Catalunya (1940-1990). Lleida: Pagès, 2006.
Pròleg de Josep M. Solé i Sabaté; recull gràfic de Robert Surroca.
Descripció       185 p., [16] p. de làm. : il.; 24 cm
Col·lecció        Guimet ; 94
ISBN 8497794532
Bib-id .b3679885x

Daniel Díaz i Esculies. El Front Nacional de Catalunya: 1939-1947. Barcelona: La Magrana, 1983
Descripció       180 p.; 20 cm
Col·lecció        Els Orígens (La Magrana) ; 10
ISBN 8474101123
Bib-id .b10760179

Lluís Duran (curador). El President Macià en els seus textos (1931-1933). [Barcelona]: Generalitat de Catalunya, Departament de la Presidència, Secretaria de Coordinació Interdepartamental, 2005
Descripció       101 p.; 19 cm
Nota    Reimpressions: 2005
ISBN 8439368372
Bib-id .b34024207

Oriol Falguera i Ribas i Joan-Marc Passada i Casserres (coordinació). Cent anys d'estelada : un segle d'iconografia independentista. Barcelona : CIM Edicions, 2009.
Descripció       181 p. : il. col. ; 19 cm
ISBN 9788493738006
            9788493738013
Bib-id .b42461030

Jaume Fernàndez i Calvet. Terra Lliure, 1979-1985. Barcelona: El Llamp, 1986
Descripció       229 p. ; 20 cm
Col·lecció        La Rella
ISBN 8486066778
Bib-id .b14297231

Joan-Carles Ferrer i Pont. Nosaltres sols: la revolta irlandesa a Catalunya (1910-1923). Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2007
Descripció       363 p
Col·lecció        Biblioteca Serra d'Or ; 373
ISBN 9788484159131
Bib-id .b38773612

Ventura Gassol. Elogi de Francesc Macià. [Barcelona]: Generalitat de Catalunya. Departament de la Vicepresidència : Orfeó Català, DL 2008
Discurs necrològic pronunciat per Ventura Gassol
Descripció       36 p. ; 19 cm
Col·lecció        Col·lecció història i pensament ; 6
ISBN 9788439379072
Bib-id .b40980832

Francesc Xavier Hernández Cardona, David Íñiguez Gràcia. La Columna Macià-Companys. [Barcelona]: Fundació Josep Irla, DL 2008
Documentació gràfica : Natàlia Lara, Àngel Ramos
Descripció       226 p. : il., facsím. ; 21 cm
Bib-id .b4133422x

Enric Jardí. Companys i el 6 d'octubre. Barcelona: Proa, DL 1997
Descripció       159 p.; 25 cm
Col·lecció        Monografies
ISBN 8482563130 (cart.)
Bib-id .b20386850

Enric Jardí. Francesc Macià. Barcelona: Edicions 62, cop. 1991
Descripció       139 p. : il. ; 21 cm
Col·lecció        Col·lecció Pere Vergés de biografies ; 9
ISBN 8429731032
Bib-id .b10466319

Enric Jardí. Francesc Macià: el camí de la llibertat, 1905-1931. Barcelona: Aymà, DL 1977
Descripció       179 p., [24] p. de làm : il.
Col·lecció        Proa
ISBN 8420975613
Bib-id .b15395522

Macià: la seva actuació a l'estranger. Barcelona: Lletra Viva Llibres, 1978
Descripció       2 vol.; 17 cm
ISBN 848546401X (o.c.)
Bib-id .b14617626

Antoni Malaret i Amigó. Jaume Martínez i Vendrell: una vida per Catalunya. Barcelona: El Llamp, DL 1990
Descripció       22 p. ; 20 cm
Bib-id .b18834127

Blai Manté. FAC, Front d'Alliberament Català: sabotatges per la independència, 1966-1977. Barcelona: Base, 2009
Descripció       301 p. : il. ; 24 cm
Col·lecció        Base Històrica ; 57
ISBN 9788492437276
Bib-id .b42869183

Domènec Martí i Julià. Per Catalunya i altres textos (edició a cura de Jaume Colomer). Barcelona: La Magrana, 1984
Descripció       XXXI, 272 p.; 20 cm
Col·lecció        Biblioteca dels clàssics del nacionalisme català ; 9
ISBN 8474101786
Bib-id .b10369776

David Martínez i Fiol. Daniel Domingo Montserrat (1900-1968) entre el marxisme i el nacionalisme radical. Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2001
Descripció       329 p. ; 19 cm
Col·lecció        Biblioteca Serra d'Or ; 257
Pròleg             Ucelay Da Cal, Enric
ISBN 8484152758
Bib-id .b26362892

Jaume Martínez i Vendrell. Una Vida per Catalunya: memòries (1939-1946). Barcelona: Pòrtic, 1991
Descripció       473 p., [4] f. de làm.; 23 cm
Col·lecció        Vides i memòries ; 7
ISBN 8473064445 (cart.)
Bib-id .b13927164

Enric Monné, Lluïsa Selga. Història de la Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació Catalanes. Barcelona: La Campana, 1991
Descripció       165 p. : il.; 24 cm
Col·lecció        Documents/Societat ; 41
ISBN 8486491525
Bib-id .b17576660


Josep Maria Murià i Romaní. Vivències d’un separatista. Barcelona: El Llamp, 1985.
Publicació       Lleida : Pagès, 2001   (2a ed.)
Descripció       164 p., [8] p. de làm. : il.; 24 cm
ISBN 8479358688
Bib-id .b27930488

Joan Navais i Icart, Frederic Samarra i Sancho. Tres banderes i una revolució: l'anarcosindicalisme llibertari, el separatisme català i el comunisme dissident, a Reus. Reus: Centre de Lectura, 2001.
Descripció       237 p. ; 21 cm.
Col·lecció        Assaig ; 75
ISBN 8487873391
Bib-id .b4681128x

Josep Planchart i Martori. El 6 d'octubre vist des d'avui [Enregistrament sonor]. Barcelona: Ateneu Barcelonès, 1994
Descripció       1 cassette sonora
Nota    Conferència feta a l'Ateneu Barcelonès el dia 7-10-94
            Albó i Vidal de Llobatera, Imma, presentadora
Bib-id .b34766327

[Entrevista a Josep Planchart, president d'Estat Català, i Ramon Rius Pellicer, secretari general] [Enregistrament sonor]
Publicació       Barcelona : Ràdio Barcelona, [1980]
Descripció       1 bobina sonora (35 min) : 2 pistes, 9,5 cm/s, mono; 13 cm, cinta 1/4"
Nota    Títol proporcionat pel catalogador
Intèrprets        Locució: Eduard Boaet, dins el programa "Directo"
Esdeveniment             Data emissió: 18 de juliol 1980
Sumari            Amb motiu del 58è aniversari de la fundació d'Estat Català parlen de la història i l'actualitat del partit
Autor addicional        Boet, Eduard
            Rius i Pellicer, Ramon
Bib-id .b48206659

Roger Prims i Vila. De la fosca al desvetllament: el Front Nacional de Catalunya a la dècada dels cinquanta. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2008
Descripció       152 p. ; 19 cm
Col·lecció        Biblioteca Serra d'Or ; 401
ISBN 9788498830439
Bib-id .b40701918

Enric Pujol. Petita història de Francesc Macià. Barcelona: Mediterrània, 2005
Il·lustracions: Pilarín Bayés,
Llibres per a infants
Descripció       [16] p. : principalment il. col.; 27 cm
Col·lecció        Petites històries ; 190
ISBN 8483346346
Bib-id .b33542788

Joan-Pere Pujol. Daniel Cardona i Civit i Nosaltres sols! [Sant Genís de Fontanes (Rosselló)] : Cercle Alfons Mias, [2003]
Descripció       36 p.; 21 cm
Col·lecció        Publicacions del Cercle Alfons Mias
Bib-id .b35523116
1a edició:        Perpinyà: Salvaterra, 1998

Quaderns Catalunya lliure. Barcelona: Joventuts d'Estat Català, 1982
Descripció       22 cm
Dades de la publicació           1 (1982)
Nota d'enllaç Continuació de: Quaderns del separatisme
Bib-id .b1800443x

Xavier Queralt i Monistrol. Premsa catalana clandestina i de l'exili: Estat Català a través de les seves publicacions, 1945-1959
Treball d'investigació, 8 crèdits /
Publicació       1997
Descripció       219 p.
Nota    Mecanografiat (Xerocòpia)
Institut Universitari d'Història Jaume Vicens i Vives
Bib-id .b2082127x

Jordi Rabassa Massons. Josep Dencàs i Puigdollers: el nacionalisme radical a la Generalitat. Barcelona: Rafael Dalmau, 2006
Descripció       141 p.; 17 cm
Col·lecció        Episodis de la història ; 343
ISBN 8423206939
Bib-id .b3525337x

Frederic Ribas. L'Autodeterminació en el pensament econòmic català. Barcelona: Rafael Dalmau, cop. 1978
Descripció       62 p.; 17 cm
Col·lecció        Episodis de la història ; 227
ISBN 8423201252
Bib-id .b11059539

Josep M. Roig Rosich. Francesc Macià: de militar espanyol a independentista català (1907-1923). Barcelona: L'Esfera dels Llibres, 2006
Descripció       244 p., [4] p. de làm. : il.; 25 cm
Col·lecció        Història
ISBN 8497344057
Bib-id .b34949082

Josep M. Roig Rosich (curador). Francesc Macià, polític, teòric, agitador: documents (1907-1931). Barcelona : Generalitat de Catalunya. Departament de la Vicepresidència, 2010
Descripció       511 p. ; 25 cm
Col·lecció        Col·lecció Referents ; 4
ISBN 9788439386438
Bib-id .b46035874

Jaume Ros i Serra. Miquel Badia: un defensor oblidat de Catalunya. Barcelona: Mediterrània, 1996
Descripció       261 p.; 19 cm
Col·lecció        Cultura i societat ; 8
ISBN 8488591993
Bib-id .b18338008

Jaume Ros i Serra. La memòria és una decepció, 1920-1939. Barcelona: Mediterrània, 1995.
Descripció       211 p. ; 19 cm.
Col·lecció        Cultura i Societat ; 3
ISBN 8488951721
Bib-id .b46705144

Jaume Ros i Serra. La Decepció de la memòria, 1939-1995. Barcelona: Mediterrània, 1995
Descripció       281 p.; 19 cm
Col·lecció        Cultura i societat ; 6
ISBN 8488591853
Bib-id .b1659809x

Fermí Rubiralta i Casas. “L'Independentisme català portes enfora: referents europeus i perspectiva històrica internacional.” Revista de Catalunya, Barcelona : Fundació Revista de Catalunya, [1924]- 0213-5876 Núm.217 (maig 2006), p.25-41
Bib-id .b35962306

Fermí Rubiralta i Casas. Joan Cornudella i Barberà (1904-1985): biografia política : 50 anys d'independentisme català. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2003.
Descripció       383 p., [4] f. de làm. : il.; 19 cm
Col·lecció        Biblioteca Serra d'Or ; 314
ISBN 8484155196
Bib-id .b30289841

Fermí Rubiralta. Miquel Badia: vida i mort d'un líder separatista. Barcelona: Fundació Josep Irla, Duxelm, 2011.
Dipòsit Legal B. 8741-2011
ISBN 9788493841423
Bib-id .b48246591

Fermí Rubiralta i Casas. Orígens i desenvolupament del PSAN: 1969-1974. Barcelona: La Magrana, 1988
Descripció       195 p.; 20 cm
Col·lecció        Els Orígens (La Magrana) ; 23
ISBN 8474103932
Bib-id .b14151078

Fermí Rubiralta i Casas. El Partit Nacionalista Català (1932-1936). Joc polític i separatisme. Barcelona: Rafael Dalmau, 2010
Descripció       283 p. ; 20 cm
Col·lecció        Al Guió del Temps
ISBN 9788423207473
Bib-id .b46021978

Fermí Rubiralta Casas. “Daniel Cardona-Joan Cornudella: El binomi que donà origen al Front Nacional de Catalunya”. Revista de Catalunya Barcelona: Fundació Revista de Catalunya, [1924]- 0213-5876 Núm.187 (setembre 2003), p.22-43

Fermí Rubiralta i Casas. Daniel Cardona i Civit, 1890-1943: una biografia política. Catarroja: Afers, 2008
Descripció       229 p., [12] p. de làm. : il. ; 22 cm
Col·lecció        Personatges (Afers) ; 9
ISBN 9788495916938 (cart.)
Bib-id .b40312598

Fermí Rubiralta i Casas. Una Història de l'independentisme polític català: de Francesc Macià a Josep Lluís Carod-Rovira. Lleida: Pagès, 2004
Descripció       236 p.; 24 cm
Col·lecció        Guimet ; 76
Bibliografia     Bibliografia p. 225-231
ISBN 8497791371
Bib-id .b31310928

Jaume Sorribas i Roig. Cridaré visca Catalunya lliure. [Barcelona: El Llamp], cop. 1988
Descripció       244 p.; 20 cm
Col·lecció        La Rella
ISBN 8477810257
Bib-id .b1775463x


Robert Surroca. La Catalunya resistent. Allò que la transició ens ha amagat. Lleida: Pagès editors, 2005
Descripció       144 p.
ISBN: 84-9779-346-3
http://www.pageseditors.com/CAT/llibre_milenio2.asp?id=2&id_llibre=197#

Robert Surroca (coordinador). Memòries del Front Nacional de Catalunya : cavalcant damunt l'estel: Front Nacional de Catalunya. Barcelona: Arrel Editors, 2006
Descripció       234 p. : il.; 22 cm
Col·lecció        La Flama. Història política
ISBN 849604470X
Bib-id .b35261882


Imma Tubella (curadora). Jaume Compte i el Partit Català Proletari. Barcelona: La Magrana, 1979
Descripció       153 p.; 17 cm
Col·lecció        Alliberament ; 8
ISBN 8474100429
Bib-id .b11648132

Enric Ucelay Da Cal. “La Crisi dels nacionalistes radicals catalans (1931-1932)” Recerques història, economia, cultura. Barcelona : Ariel, [1970]- 0210-380X Núm. 8 (1978), P. 159-206
Bib-id .b2869661x

Enric Ucelay Da Cal. Francesc Macià : una vida en imatges. [Barcelona]: Generalitat de Catalunya. Departament de la Presidència. Servei Central de Publicacions, 1984
Descripció       203 p. : il.; 26 cm
ISBN 8439303467
Bib-id .b11141906

Enric Ucelay Da Cal (curador). Macià i el seu temps. [Barcelona]: Diputació de Barcelona. Presidència. Gabinet de Publicacions, DL 1988
Descripció       125 p. : il.
ISBN 845050774X
Bib-id .b20653773

Enric Ucelay Da Cal (curador). Francesc Macià: una vida en imatges. [Barcelona]: Generalitat de Catalunya. Departament de la Presidència. Servei Central de Publicacions, 1984
Descripció       203 p. : il.; 26 cm
ISBN 8439303467
Bib-id .b11141906

Enrique Ucelay Da Cal. Estat Català: the strategies of separation and revolution of catalan radical nationalism : 1919-1933.
Publicació       Ann Arbor : UMI. Dissertation Information Service, 1992
Descripció       2 v. ([7], 756 f.); 21 cm
Nota    Facsímil de l'original mecanografiat
Tesi doctoral, Columbia University, 1979
Bib-id .b18732446

Jordi Vera. La Lluita armada als Països Catalans: història del FAC. Sant Boi de Llobregat: Lluita, 1985
Descripció       149 p.; 19 cm
Col·lecció        Espurna ; 5
ISBN 8486175054
Bib-id .b14149023

Ramon Vila-Abadal. Com és que sóc separatista? Barcelona: Columna, 1997
Descripció       96 p.; 21 cm
Col·lecció        Columna assaig
ISBN 8483003252
Bib-id .b20853099

Octavi Viladrosa. Sang, dolor, esperança: la Generalitat republicana i la primera resistència independentista (1931-1946). Barcelona: Dux, 2011
Edició a cura d’Agustí Barrera
Descripció       368 p., [8] p. de làm. : il. ; 22 cm
Col·lecció        Duxelm ; 14
ISBN 9788493774097
Bib-id .b48211229
1a edició: Barcelona: Sirius, 1991

Ricard Vilaregut. Terra Lliure: la temptació armada a Catalunya. Barcelona: Columna, 2004
Pròleg             Antoni Batista
Descripció       387 p. : il.; 22 cm
Col·lecció        Columna Nou mil·leni ; 2
ISBN 8466404201
Bib-id .b31223977